Madame de Pompadour … și ȘAMPANIA !

A trecut Crăciunul și ne gândim cu înfrigurare la noaptea de REVELION !

Băutura tradițională pentru ora dintre ani, este evident, ȘAMPANIA !!

Înainte de a alege un produs din gama oferită de comercianți, ar fi bine să ști câteva lucruri.

Șampania se produce, EXCLUSIV,  în regiunea Champagne, din Franța. Se spune că șampania a fost inventată de către Pierre Perignon, un călugăr de la abația Hautvillers, din centrul regiunii Champagne. Un lucru absolut incredibil este că Pierre Perignon era orb, însă cunoștea foarte bine toate podgoriile care aparțineau mănăstirii Hautvillers și împrejurimilor.

Înzestrat cu un gust extraordinar și o memorie impresionantă, călugărul a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației din anul 1688 până în 1715,  sfârșitul vieții sale.

Se pare că descoperirea șampaniei a fost totuși un accident.

Potrivit legendelor, un viticultor, a fost luat prin surprindere de pocnitura puternică produsă, când a deschis o sticla de vin.  Acesta și-a dat seama că vinul nu a fermentat suficient până la îmbuteliere, iar odată cu sosirea primăverii când acesta a început să fermenteze din nou, în butelia deja astupată, a devenit spumos.

Șampania este o băutură modernă care nu a existat înainte de anul 1600. Odată cu trecerea timpului procesul s-a perfecționat, iar băutura a devenit preferata curților regale. După anul 1800 de naște o adevărată industrie legată de producerea vinurilor spumante.

Madame de Pompadour afirmă că ”șampania este singurul vin care înfrumusețează femeia”.

Pornind de la această idee, specialiștii au descoperit o serie de … beneficii ale acestei licori efervescente:

  • Șampania împrospătează aspectul pielii,
  • Șampania îmbunătățește memoria,
  • Șampania previne apariția demenței,
  • Șampania scapă de depresie,
  • Șampania ameliorează problemele cardiace,
  • Șampania ajută să slăbești.

Iar pe lângă toate aceste beneficii, șampania este și o tradiție. Cea mai cunoscută tradiție de care se ține cont cu sfințenie este legată de noaptea de Revelion.

Șampania obținută exclusiv din struguri albi poartă denumirea de ”Blanc de Blancs”.

Metoda folosită pentru prepararea șampaniei se numește Methode Champenoise și are mai mulți pași:

Primul pas: 

Alegerea vinului de bază. Aceasta conține o varietatea mai mare de struguri.

Pasul doi: 

Adăugarea ingredientelor. După alegerea vinului de bază denumit ”cuvée”, se adaugă zahăr și drojdie. În general se folosesc 24 de grame de zahăr la un litru de vin. Acest amestec poartă denumirea de ”tirage” și se depozitează în sticle groase sigilate.

Se păstrează într-un loc răcoros, unde fermentează încet, producând alcool și dioxid de carbon. Pentru că sticlele sunt sigilate, dioxidul de carbon nu poate ieși și astfel se produc bulele șampaniei. Procesul fermentării poate dura și mai mulți ani. De altfel, cea mai bună șampanie fermentează cel puțin 5 ani.

Pasul trei: 

După ce procesul fermentării este complet, sticla de șampanie se așează cu capul în jos într-un suport la un unghi de 75 de grade. În acest fel celulele de drojdie moarte se adună în gâtul sticlei și se scot. Procesul poartă denumirea de ”Le Remuage”.

Zilnic un operator, rotește sticlele, pentru a concentra depunerile spre gâtul sticlei.

Pentru a intensifica gustul șampaniei se adaugă un mix de vin alb (din rezerva viticultorului), coniac și zahăr. În funcție de cantitatea finală de zahăr conținută în sticla de șampanie, se definesc sorturile de șampanie (brut, demi-sec,…etc).

In ”folclorul” autohton, se face o confuzie majoră între vinurile spumante și șampania propriu zisă.

Motivul, în parte, OBIECTIV, pornește de la faptul că toate tipurile de vin spumant își încep fabricarea, ÎN PRIMA FAZĂ, în același mod.

Pentru ca vinul să devină spumant este nevoie ca acesta să treacă prin două fermentari. Astfel, are loc o prima fermentare asemanatoare cu cea a vinului obișnuit, și apoi, o a doua fermentare, prin care băutura reține dioxidul de carbon. Pentru aceasta, vinul este supus unei presiuni de până la 6 bari, ceea ce impune îmbutelierea sa în sticle foarte rezistente. 

Cea de-a doua fermentare, face diferența între vinuri :

Este metoda prin care se obține șampania și care presupune că fermentarea are loc în sticlă.

Este metoda cea mai îndelungată – durează minim 1 an – este cea mai costisitoare, dar rafinamentul și prestigiul de care se bucură, merită din plin efortul.  
Metoda presupune ”cupajare” (amestecare) de vinuri (Pinot Meunier, Pinot Noir si Chardonnay) în anumite proporții pentru obținerea de calități specifice și operația de degorjare, adică, îndepartarea depunerilor de drojdie din sticla în care a avut loc fermentarea.  

Este metoda prin care se obține Prosecco și care presupune că cea de a doua fermentare are loc în tancuri sau cisterne din inox sau otel inoxidabil. Peste vinul din acestea se adaugă amestecul de drojdie și zahăr, după care are loc procesul de răcire, limpezire și îmbuteliere a băuturii. 
Metoda a aparut ca rezultat al industrializării, în urma creșterii consumului de vinuri spumante, fiind mai rapidă și mai ieftină decât metoda traditională. Vinul spumant astfel obținut are o dinamică mai mare a bulelor de dioxid de carbon pe care le conține.
 

Este metoda cel mai des folosită în Australia și Statele Unite ale Americii iar aplicarea acesteia înseamnă că bulele de dioxid de carbon sunt create direct în interiorul sticlelor. După aceasta etapă, urmează decantarea, care are loc în recipiente mari, apoi filtrarea drojdiilor și reîmbutelierea vinului. 

Prin aceasta metodă se obțin vinurile denumite „spumoase” sau „perlante”, iar în cadrul ei nu mai are loc o a doua fermentare, dioxidul de carbon fiind impregnat în bautură. Vinurile astfel obținute au un nivel ridicat de perlare – adică și mai multe bule de dioxid de carbon, dar care dispar foarte repede. 

Cam atât. Vă urez spor la cumpărături și o șampanie de calitate pe masa festivă!

alainselections.ro vă urează La muți ani 2025 !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor de către noi.